HetHotelbed – Slaapnieuws – Sportprestaties

Wist u dat …

een goede nachtrust sportprestaties bevordert?

Niet alleen topsporters, maar ook mensen die op amateurniveau sporten, zien hun sportieve verrichtingen aanzienlijk verbeteren als ze hun lichaam voldoende uren slaap gunnen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Amerikaanse Stanford Universiteit deed onder het eigen basketbalteam.Sportprestaties

De basketballers moesten eerst twee weken hun normale slaappatroon aanhouden, daarna moesten ze zes weken lang zorgen voor tien uur slaap per nacht. Als dat een nacht niet lukte, moesten de verloren uren slaap overdag worden ingehaald. Resultaat van dit experiment? De sporters gingen niet alleen 9% beter scoren, maar kregen ook een beter uithoudingsvermogen tijdens wedstrijden. Bovendien werd hun sprint sneller; de gemiddelde sprinttijd verbeterde van 16.2 seconden naar 15.5 seconden.

Onderzoekers hebben met deze uitkomsten aangetoond dat het niet alleen belangrijk is om de nacht voor een sportwedstrijd goed te slapen, maar dat juist voldoende slaap over een langere periode essentieel is om tot betere prestaties te komen. Dat geldt niet alleen voor sportieve prestaties, ook mentale inspanningen verlopen een stuk beter als u uitgerust bent.

Herstellen tijdens slaap

Tijdens je slaap herstellen je lichaam en geest en dit is belangrijk om overdag fit te kunnen zijn. Het verschilt per persoon hoeveel slaap je nodig hebt om goed te herstellen, maar zo’n 7 tot 8 uur is voor veel mensen gebruikelijk. Er zijn ook experts die een minimum van 8 uur aanbevelen en liever nog 9 uur per nacht adviseren omdat je dan overdag veel alerter en levenslustiger bent. Het resultaat is verbetering van je sportprestaties.

Rust en ontspanning

Veel sporters slapen goed, wat mede te danken is aan de lichamelijke inspanning. Mensen die moeilijk in slaap komen en een slechte nachtrust hebben, weten dat dit de motivatie om te sporten beïnvloedt. Terwijl sporten juist zo goed is voor een goede nachtrust. Het is een wisselwerking tussen rust en inspanning die zorgt voor betere sportprestaties.

Een wedstrijd is al vooraf in bed gewonnen…

In Spanje bijvoorbeeld is een middagdutje (siësta) heel natuurlijk, echter in Nederland is dit veel minder gebruikelijk. Voor topsporters die vaak meerdere keren per dag trainen, is rusten heel belangrijk voor het herstel en is zo’n middagdutje waardevol. Tijdens de Olympische spelen of grote toernooien zie je dan ook dat slaap en rust net zo belangrijk worden gevonden als goede voeding. Specialisten worden erbij betrokken om dit te monitoren en te begeleiden. Als grote toernooien in andere tijdszones plaatsvinden, worden trainingen van te voren hier al op aangepast zodat het lichaam kan wennen en op het juiste moment kan pieken. Niet voor niks wordt er gezegd dat de wedstrijd eigenlijk in bed gewonnen is… Eén van de betere sportprestaties!

Bent u overdag vaak slaperig en afwezig? Dan is de kans groot dat u een ‘slaapschuld’ hebt opgebouwd. Tijd om daar iets aan te veranderen, zeker nu het weer vroeg donker is. Wat is heerlijker dan op zo’n avond bijtijds in uw hotelbed te duiken om uw slaapschuld weg te werken?

Voor meer informatie, neem contact met ons op!